Tüp Bebek Hakkında En Çok Sorulan 12 Soru ve Yanıtı
1-) 45 yaşındayım, doğal yolla hamile kalma şansım nedir?
Bu yaşta doğal yolla hamile kalma ihtimali yaklaşık %3-4 oranındadır. İmkansız olmasa da oran çok düşük olduğunda bu yaşlarda tüp bebek tedavisi sıklıkla uygulanır.Öte yandan, ileri yaş sebepli tüp bebek tedavisinde de başarı oranın daha düşük olduğu unutulmamalıdır.
2-) Kilo çocuk sahibi olamama sebebi olabilir mi?
Yapılan araştırmalar çocuk sahibi olamayan çiftlerin yaklaşık %12’sinde kadının fazla veya az kilolu olmasını sebep olarak ortaya koymuştur. Kadının ideal kiloda olması hamile kalma ihtimalini arttırabilir.
3-) Kadınların doğurganlığını etkileyen faktörler nelerdir?
Doğurganlığı etkileyen 6 ana faktör:
- Yaş
- Genler
- Hormon seviyeleri
- Anatomik veya jinekolojik unsurlar
- Tıbbi geçmiş (daha önceki ilaç tedavileri veya ameliyatlar)
- Yaşam tarzı (sigara içme, kilo, düzenli uyku v.b.)
4-) Miyomlar ve tüplerin tıkalı olması hamileliği etkiler mi?
Çocuk sahibi olmada zorluk yaşayan kadınların yaklaşık %5-10’nunda miyom görülmektedir. Miyomların boyutu ve bulunduğu yer doğurganlığı etkileyebilir.
5-) Düzenli bir beraberliğe rağmen çocuk sahibi olamayan çiftler, ne zaman tedaviye yönelmeliler?
Kişisel tercihlere ve aile dinamiklerine göre de değişiklik gösterebilse de, tavsiye edilen, 35 yaş altında olan çiftler için bir yıl boyunca korunmasız cinsel ilişki sonrası hamilelik oluşmuyorsa tedaviye yönelmeleridir. 35 yaş üstünde ise 6 ay içinde hamilelik oluşmadıysa, çiftlerin tedaviye yönelmeleri tavsiye edilir.
6-) Tüp bebek kaç yaşına kadar uygulanabilir? İleri yaştaki hastalar ne kadar beklemeli?
Bazı ülkelerde 47 yaşından sonra tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır. Genelde 45 yaş sonrası hamile kalma oranı çok düşük olduğundan tüp bebek tedavisi önerilmemektedir.
7-) Mikroenjeksiyon nedir?
Hareket veya şekil problemi olan spermlerin yumurtaya rahat ulaşamayacağı öngörüsüyle, laboratuvar ortamında yumurtanın içine enjeksiyonu sayesinde döllenmenin oluşmasına mikroenjeksiyon denir. Tüp bebek tedavisinde sıklıkla uygulanan bir tedavidir.
8- ) Tüp bebek nedir?
Kadının yumurtasının erkeğin spermiyle laboratuvar ortamında bir araya getirilmesi ve döllenmesi tedavisine halk tabiri ile tüp bebek, tıbbi tabir ile ise IVF (in vitro fertilizasyon) denir.
9-) Mikroenjeksiyonun tüp bebek yönteminden farkı nedir?
Tüp bebek tedavisinde yumurta ve spermin steril bir kap içinde kendi kendine bir araya gelip döllenmesi beklenirken, mikroenjeksiyonda sperm direk olarak yumurtanın içine enjekte edilerek döllenme sağlanır.
10-) Tüp bebek tedavisi aşamaları nelerdir?
11-) Sperm tetkikinde sperm sayısının çok az olması veya sperm bulunmaması durumunda ne yapılmaktadır?
Az spermin olduğu durumlarda mikroenjeksiyon uygulamasıyla yumurtanın döllenme şansı arttırılabilir. Erkekten ejakülasyon sonrası alınan numunede sperm bulunmaması durumunda ufak bir cerrahi müdahale ile testislerden sperm elde edilmeye çalışılabilir.
12-) Tüp bebek tedavisinde yumurta nasıl toplanır? Ağrılı bir işlem midir?
Tüp bebek tedavisinde yumurta toplama anestezi altında yapılan bir işlemdir. İşlem sonrası özellikle karın bölgesinde ağrı, hafif kramp ve doluluk hissi olabilir. Genelde ağızdan alınan ağrı kesiciler ile bu şikayetler azalır.
Bunlara ek olarak sormak istedikleriniz mi var? İletişim formu veya WhatsApp aracılığı sorunuzu iletebilirsiniz.