Minimal İnvazif Ameliyat

Minimal İnvazif Ameliyat

Minimal İnvazif Ameliyat Nedir?
“Minimal invaziv” kelime kalıbı İngilizce’den Türkçe’ye direk uyarlanmıştır: İngilizce kullanımı “minimal invasive”dir. Türkçe tıbbi kaynakların bazıları bu kelime kalıbını “minimal girişimci” olarak da çevirmiştir. Her iki kullanımda bu tür bir ameliyatın ne olduğunu size net açıklamayabilir.

Minimal invaziv ameliyatta, cerrahlar organlarınızı küçük kameralar yardımıyla incelerler. Geniş bir kesi açılmadığından, minimal invaziv ameliyat “kapalı” ameliyat olarak değerlendirilir. Cerrahi müdaheleler küçük aletlerle yapılır. Genelde hastalık, tek bir ameliyatta, hem teşhis edilir hemde cerrahi yolla tedavi edilir.

Minimal İnvazif Jinekolojik Ameliyatlar Hangileridir?

  • Laparoskopi: Karnınızda açılan küçük bir kesiden kamera (laparoskop denen) içeri sokulur. Bu sayede cerrah, pelvik (leğen kemiği) bölgenizi inceler.
  • Histeroskopi: Vajina ve rahim ağzından (serviks) sokulan bir kamerayla (histeroskop denen), cerrah, rahim (uterus) bölgenizi inceler.

Minimal İnvazif ameliyatın avantajları nelerdir?

  • Ciltte daha az yara: Minimal invaziv ameliyatın en belirgin faydası, geleneksel (açık) ameliyata göre ciltte daha az yaraya yol açmasıdır. Laparoskopide, göbek deliğinin alt tarafında 1 küçük kesi, alt karında ise 1-3 arası küçük kesi açılır. Bu kesiler genelde 1,5-2,5 cm arasındadır. Histeroskopide ise hiç yara kalmaz, çünkü aletler, doğal bir açıklık olan vajinadan girerek, rahim ağzı (serviks) yoluyla, rahme ulaşır.
  • Vücut içinde daha az yara: Genelde her ameliyat alt karın bölgenizde yapışıklıklar ve yara dokusu oluşumuna yol açar. Minimal invaziv ameliyatta çok daha az yara dokusu oluşur.
  • Çabuk iyileşme: Minimal invaziv ameliyattan sonra, genelde 24 saat içinde evinize dönebilirsiniz. Açık ameliyatta ise, 2-5 gün arası hastanede kalmanız gerekebilir. Minimal invaziv ameliyatta, iyileşme süreciniz evde devam edebilir ve ameliyat sonrası problemler, enfeksiyon yada bacaklarda kan pıhtısı oluşması gibi, daha az görülür.
  • Daha az ağrı, daha az ilaç: Ameliyat kesileriniz daha küçük olduğundan, minimal invaziv ameliyat, açık ameliyata göre daha az ağrılıdır. Bu nedenle, daha az ağrı ilacı kullanıp, daha hızlı iyileşebilirsiniz.

Minimal İnvazif ameliyatın dezavantajları nelerdir?

  • Herkese uygun değildir: Minimal invaziv ameliyat, aşırı kilolu (obez) hastalar, daha önce üst veya alt karın bölgesinde açık ameliyat olmuş hastalar ve başka tıbbi hastalıkları olan hastalar için riskli olabilir. Uzman doktorunuzun, minimal invaziv yerine açık ameliyat uygulaması için diğer nedenleri olabilir. Her ameliyat minimal invaziv teknikle yapılamaz.
  • Özel eğitim ve ekipman: Minimal invaziv ameliyat gerçekleştirebilmek için, cerrahlar özel eğitim ve çalışma görür. Bu nedenle, her uzman doktor, bu tip ameliyatları gerçekleştirme bilgisine ve yetisine sahip değildir. Ayrıca her hastanede, bu tip ameliyatları gerçekleştirmek için gerekli ekipman olmayabilir.

Bunlar da ilginizi çekebilir: