Histeroskopi

Kadınların kısırlığı, tekrarlayan düşükler veya anormal kanamanın değerlendirmesinde çok faydalı bir işlemdir (Figür 1). Tanısal histeroskopi sayesinde rahim boşluğu incelenerek, rahimdeki miyomlar, yara dokuları, polipler, kalıtsal bozukluklar teşhis edilebilir.

Histeroskopi işlemi için vücutta herhangi bir kesi açılmaz. Tanısal histeroskopi sırasında ilk olarak rahim ağzından histeroskop olarak adlandırılan görüntüleme aleti sokulur. Histeroskop aleti sayesinde rahmin içinin daha rahat görüntülenmesi için karbon dioksit gazı veya boyar sıvı madde enjekte edilebilir. Histeroskopi genelde adetin sonlanmasının ardından yapılır.

Histereoskopi

Figür 1

Cerrahi histeroskopi nedir?

Cerrahi histeroskopi sırasında tanısal histeroskopi sırasında teşhis edilen problemler tedavi edilebilir. Histeroskop aletinin içinden sokulan dar cerrahi aletler sayesinde miyomlar, yara dokuları ve polipler rahmin içinden çıkarılabilir. Bazı kalıtımsal bozukluklar (septum gibi) da cerrahi histeroskopi ile düzeltilebilir. Aşırı kanaması olan ve artık çocuk sahibi olmayı düşünmeyen hastalar da cerrahi histeroskopi ile rahmin iç yüzeyi kaldırılarak kanama şikayeti tedavi edilebilir. Bu işleme endometriyal ablasyon denir.

Cerrahi histeroskopi sonrası enfeksiyonu önleme amaçlı antibiyotik ilaç kullanmanız gerekebilir. Gene bazı durumlarda östrojen hormonu kullanmanız da önerilebilir.

Histeroskopi sonrası süreç nasıldır?

Histeroskopi sonrası vajinal akıntı, hafif kanama ve kramp normaldir. Genelde işlemden birkaç gün sonra günlük iş ve ev hayatına dönülebilir.

Bunlar da ilginizi çekebilir: