Kısırlık Tedavisinde Aşılama (UI)

Kısırlık Tedavisinde Aşılama (UI)

Aşılama nedir?

Bir kadının hamile kalabilmesi için erkeğin sperminin rahim ağzından geçerek vajinada yol alması ve rahim aracılığıyla Fallop tüplerinden birine ulaşması gereklidir. Yumurta yumurtalıktan ayrıldığı sırada yani yumurtlama sırasında sperm ve yumurta Fallop tüpünde buluşabilirse döllenme olabilir.Rahim ağzından çok az sperm geçebildiği için Fallop tüpüne ancak birkaç sperm ulaşabilir. Halk tabiriyle “aşılama” olarak adlandırılan intrauterin inseminasyon (IUI) işleminde, kadının yumurtalama döneminde spermler direk olarak kadının rahmine yerleştirilir. Bu sayede daha fazla sayıda sperm yumurtaya ulaşmış olur ve kadının hamile kalma ihtimali artar.

Aşılama ne zaman fayda sağlar?

  • Kadınlarda: Kadının yumurtlaması düzenli olmadığında aşılama sayesinde en doğru zamanda sperm yumurtaya ulaşabilir. Yada çeşitli ameliyatlar sebepli kadının rahim ağzında yara dokusu olduğunda sperm cinsel ilişkide vajinaya giremezken aşılama sayesinde sperm yumurtayla daha kolay buluşabilir.
  • Erkeklerde: Erkeğin sperm sayısı düşük olduğunda veya sperm hareketi yavaş olduğunda aşılama işlemi sıklıkla kullanılmaktadır. Sertleşme veya boşalma problemi olan erkeklerin spermleri de genelde aşılama yöntemiyle eşlerine yerleştirilmektedir.

Aşılama nasıl yapılır?

Aşılama için önce erkekten sperm toplanır. Sperm toplamada en sık kullanılan yöntem erkeğin plastik bir kaba mastürbasyon yardımıyla boşalması şeklindedir. Toplanan spermler laboratuvar ortamında işlemden geçerek hazırlanır.Aşılama kadının yumurtlama döneminde yapılır. Kısa bir işlemdir. Vajinadan yerleştirilen dar bir tüp (kateter) aracılığı ile hazırlanan spermler kadının rahmine enjekte edilir. Genelde ağrısız bir işlemdir. Bazı kadınlarda işlem sonrası hafif kramp hissedilebilir.
İşe yarar mı?

Aşılamanın başarısı çiftin kısırlık sebebi ile yakından ilintilidir. En başarılı olduğu durumlar erkeğin sperminin yavaş hareket ettiği veya kadının rahim ağzında yara dokusu bulunduğu durumlardır. Spermi az olan erkeklerde çok başarılı sonuç vermez. Ek olarak, Fallop tüpü hastalıkları olan, endometriyozisi olan veya leğen kemiği bölgesinde enfeksiyon geçirmiş kadınlarda da çok başarılı olmaz.

Bunlar da ilginizi çekebilir: