Endometriozisin (Çikolata kisti hastalığı) teşhis yöntemleri

Endometriozis tanısı sürecinde genelde aşağıdaki işlemler uygulanır:

  • Tıbbi geçmişinizin ve bulgularınızın gözden geçirilmesi
  • Kasık (pelvik) muayene
  • Transvajinal ultrason
  • Renkli Doppler ile ultrason
  • Laparoskopi (kapalı ameliyat) ve biyopsi

Laparoskopi (Kapalı Ameliyat)

Bir Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı) uzmanı tarafından bir kasık (pelvik) muayene ve bulgularınızın gözden geçirilmesi tanı koyma konusunda yardımcı olabilse de, bahsedildiği gibi Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı)’in kesin olarak teşhis edilmesinin tek yolu laparoskopi (kapalı ameliyat) adı verilen bir cerrahi prosedürdür, bu prosedürde doktorunuz vücudunuzun içine bakarak doku biyopsisi alabilir.

Laparoskopi (kapalı ameliyat) hakkında temel bilgiler:

  • Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı)’i teşhis etmenin kesin yöntemi olarak tanımlanır.
  • Minimal girişimsel cerrahi prosedürdür.
  • Hasta genel anestesi altındayken uygulanır.
  • Karın boşluğu organların gözükmesi için karbondiyoksitle şişirilir.
  • Cerrah Endometriozisin varlığını değerlendirmek için karına küçük bir kesi yardımıyla merceği ve ışık kaynağı olan ince bir görme cihazı yerleştirir.
  • Patologların histopatolojik analiz yapmaları için dokudan biyopsi örneği alınır.

Tanısal ve operatif laparoskopi (kapalı ameliyat) aynı gün içerisinde uygulanır.

Ameliyatlarımızda tanısal ve operatif laparoskopiyi aynı günde uygulamaktayız. Böylece birden fazla defa cerrahi geçirmek zorunda kalmazsınız.

Cerrahi olmayan tanısal testler

Araştırmacılar yıllardır başka bir girişimsel olmayan tanı yöntemi üzerinde çalışıyor olsalar da malesef Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı)’i teşhis etmek için bir kan testi veya başka bir test bulunmamaktadır.

Buna rağmen, Endometriotik (Çikolata kisti hastalığı dokusu) kistlerin boyut ve bölgesini değerlendirmek için birkaç başka cerrahi olmayan test bulunmaktadır. Bu testler Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı) olmayan başka hastalıkların ihtmalini elemekte yardımcı olabilirler.

En yaygın cerrahi olmayan testlerden bazıları:

  • Kan testleri
  • Bilgisayar tomografisi (CT)
  • Manyetik rezonans görüntülemesi (MRI)
  • Histerosalpingografi  (HSG)

Diğer cerrahi tanısal testler

Çoğunlukla başka durumları elemek için kullanılan basit cerrahi tanısal yöntemlerin bazıları şunlardır:

  • Sistoskopi
  • Kolonoskopi
  • Histeroskopi
  • Proktoskopi
  • Sigmoidoskopi

Bu testler Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı)’in kendisini teşhis etmede tek başlarına etkili olmayabilirler, ama olabilecek başka hastalıkların ihtimallerinin elenmesinde oldukça yardımcıdırlar. Örneğin sistoskopi doktorunuzun, genelde Endometriozisle (Çikolata kisti hastalığı) beraber olabilen veya benzer mesane bulgularına yol açan interstisyel sistit hastalığını kontrol etmesine yardımcı olur.

Histeroskopi de Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı)’in gelişmesine katkıda bulunabilen veya kendine ayrı bulguları olabilen konjenital aplazi gibi başka rahim anormalliklerinin teşhis edilmesinde yardımcı olur.

Tanısal hatalar ve tanıda gecikme

Doktorların ve patologların, bu testlerin hepsini uygulamalarına rağmen bazen Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı)’i teşhis edemediklerinin farkında olunmalıdır. Bunun, çoğu kişinin adet döneminde ağrı olmasını normal olarak kabul etmesinden bazı bulguların atipik olmasına kadar pek çok sebebi bulumaktadır.

Konusunda uzman olmayanlar tarafından yapılan laparoskopi (kapalı ameliyat) lezyonun gözden kaçırılması riskini taşımaktadır. Örneğin Endometriotik (Çikolata kisti hastalığı dokusu) odaklar kırmızı, siyah, beyaz, mavimsi mor (diyafram üzerinde büyüyenler gibi) veya renksiz olabilirler. Farklı renkte olabilmelerinin yanında organların yüzeylerini kaplayan sığ ve düz lezyonlar şeklinde ya da organların içine derince nüfuz eden endometriyoz (DIE) olarak karşımıza çıkabilirler. Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı) yumurtalıklarda yayılmış şekilde görülebileceği gibi kistik biçimlerde de ortaya çıkabilir.

Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı)’in teşhisinde patologlara da zor bir görev düşmektedir. Mevcut olabilecek atipik  özellikler sebebiyle mikroskop altında bile Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı)’i tanıyamayabilirler.

Okul hemşireleri ve/veya ebeveynler Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı)’in varlığından haberdar olmayabilir veya kendi ebeveyn ve doktorları tarafından ağrılı adet dönemlerinin normal olduğuna inandırılmış olabilirler. Sonuç olarak bu tıbbi batıl inançlar nesilden nesile aktarılır.  (Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı) bilinç kampanyamıza nasıl katılabileceğinizi ve yüzyıllar süren yanlış tanılara nasıl dur iyeceğinizi öğrenin)

Yanlış bilgiler bu kadar çok yayıldığı için Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı) olan genç kızların teşhisi 6 ila 10 yıl arasında gecikebilmektedir.

Bu yüzden, buradan çıkarılacak ana fikir vücudunuzu ve içgüdülerinizi dinlemeniz gerektiğidir. Eğer Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı) olduğunuzu düşünüyorsanız bir Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı) uzmanından kesinlikle  görüş almalısınız.

Bunlar da ilginizi çekebilir: