Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı) Tedavisi

Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı) Tedavisi

Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı) tedavisi genel olarak ilaçlarla ve ameliyat ile yapılır. Tedavi yöntemi, bulgularınızın şiddetine ve hamile kalmak isteyip istememenize bağlı olarak hekiminizle birlikte seçilir. Genelde ilk olarak konservatif (koruyucu) tedavi yöntemlerini öneririz ve ameliyatı son çare olarak değerlendiririz.

Ağrı kesiciler

Ağrınızı gidermeye yardımcı olmak için nonsteroidal antienflamatuar ilaçlar (NSAIDler) kullanılabilir.

Eğer maksimum doz ağrınızı azaltmaya yetmiyorsa bulgularınızı kontrol altına almak için başka bir yöntem denemeniz gerekebilir.

Hormon terapisi

Hormon takviyeleri bazen Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı) kaynaklanan ağrının giderilmesinde etkili olabilir. Hormonların adet döngü süresince iniş-çıkışları rahim dışındaki rahim içi doku odaklarının kalınlaşmasına, sonra da çözünüp kanamasına yol açar. Hormon tedavisi endometriyal dokunun büyümesini yavaşlatabilir ve yeni odaklar oluşmasını engelleyebilir.

Hormon terapisi Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı) için kalıcı bir çözüm değildir. Tedaviyi durdurduktan sonra bulguların yeniden oluşması olasıdır.

Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı) tedavi etmek için kullanılan hormon terapileri aşağıdaki gibidir:

Hormonal doğum kontrol yolları

Doğum kontrol hapları, bantlar ve vajinal halkalar endometriyal dokunun her ay birikmesine sebep olan hormonların kontrol altına alınmasını sağlar. Çoğu kadın hormonal doğum kontrol metodları kullandığında daha hafif ve daha az ağrılı adet dönemleri geçirebilmektedir. Bu metodlar hafif veya orta derecedeki Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı) kaynaklanan ağrının giderilmesinde yardımcı olabilirler.

Gonadotropin salgılayan hormon (GnRH) agonist ve antagonist ilaçları

Bu ilaçlar, yumurtalık uyarıcı hormonların üretimini engelleme, estrojen seviyelerini düşürme ve adeti önleme işlevini görürler. Bu durum rahim içi dokunun küçülmesine sebep olur. Bu ilaçlar yapay  menopoza sebep oldukları için beraberinde düşük dozda estrojen ve progestin takviyesi alınması; sıcak basması, vajinal kuruluk ve kemik erimesi gibi menopozal yan etkilerin giderilmesinde yardımcı olacaktır. Bu ilaçların tedavisi kesildiğinde adet dönemleri ve hamile kalma yetisi geri dönecektir.

Progestin terapisi

Bir rahim içi cihazı (Mirena), doğum kontrol hapı veya doğum kontrol enjeksiyonu (Depo-Provera) gibi bir progestin tedavisi ile adet dönemi kanamaları ve endometriyal odakların büyümesi durdurulabilir, böylece Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı) kaynaklanan ağrı ve bulgular azaltılabilir.

Konservatif (Koruyucu) Ameliyat

Eğer endometriozise sahipseniz ve hamile kalmaya çalışıyorsanız rahim ve yumurtalıklarınızı korurken Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı) ortadan kaldıran ameliyat başarı şansınızı arttırabilir. Eğer Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı) yüzünden şiddetli ağrıdan şikayetçiyseniz ameliyat yine faydalı olabilir.  Ancak ameliyat sonrası ağrı kendini tekrarlayabilir.

Doktorunuz bu tedaviye laparoskopik olarak veya daha geniş vakalarda açık cerrahi ile başlayabilir. Laparoskopik cerrahi ameliyatında cerrah, karın boşluğuna ince bir eksi açar ve göbek deliğinin içinden geçecek olan  laparoskop isimli bir görme cihazı yerleştirir, böylece başka bir küçük kesiden endometriyal dokuları çıkararak ortadan kaldırır.

Yardımcı Üreme Teknikler

In vitro fertilizasyon (IVF, halk tabiriyle tüp bebek) gibi yardımcı üreme teknolojileri hamile kalmada yardımcı olabilmektedir ve bazen konservatif ameliyattan daha çok tercih edilir. Doktorlar,  konservatif ameliyat bir seçenek olmadığı takdirde bu yaklaşımlardan birini önerirler.

Laparoskopik histerektomi (Kapalı rahim alma ameliyatı)

Ciddi Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı) vakalarında en son seçenek olarak bilinen total laparoskopik histerektomi (kapalı rahim alma ameliyatı) ameliyatı, rahim ve rahim ağzı ve yumurtalıkları ortadan kaldırmak amaçlı yapılan en iyi seçenektir. Lakin yalnızca rahmin alındığı laparoskopik histerektomi (kapalı rahim alma ameliyatı) ameliyatı etkili olmayabilir çünkü estrojen üreterek kalmaya devam eden  yumurtalıklar Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı) dokusunu tetikleyebilir ve ağrının geri gelmesine sebep olabilir. Laparoskopik histerektomi (kapalı rahim alma ameliyatı), özellikle doğurgan yaşlarda olan kadınlar için son çare olarak görülür. Bunun sebebi ise laparoskopik histerektomi (kapalı rahim alma ameliyatı) sonrası hamilelik oluşumunun mümkün olmamasıdır.

Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı) tedavi edilmesinde güvendiğiniz bir doktor ile hareket etmek çok önemlidir. Tedaviye başlamadan önce bütün seçeneklerinizi öğrenmek ve en iyi yöntemi seçtiğinizden emin olmak için ikinci bir görüş almak da isteyebilirsiniz.

Bunlar da ilginizi çekebilir: